تاثیرات آسپارتام (شیرینکننده مصنوعی) بر روی سلامتی انسان
یکی از شیرینکنندههای مصنوعی که به صورت گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد آسپارتام نام دارد، در حقیقت آسپارتام را میتوان محبوبترین جایگزین شکر در مواد غذایی کم کالری، نوشیدنی و حتی داروها به حساب آورد. با آنکه این شیرینکننده توانسته محبوبیت گستردهای به دست آورد اما در سالهای گذشته به یک مورد اختلاف در بین محققان تبدیل شده و مطالعات حکایت از عوارض جانبی نامطلوب آن دارند. در این مقاله به بررسی شواهد جدید در رابطه با آسپارتام و تاثیرات آن بر روی وزن، اشتهاء و شرایط خاص پزشکی خواهیم پرداخت.
اطلاعاتی در رابطه با ایمنی آسپارتام
اداره غذا و داروی ایالات متحده آمریکا (FDA) در سال 1981 میلادی صحت آسپارتام را برای استفاده در مواد غذایی و انواع نوشیدنیها مورد تایید قرار داد، نمایندگیهای زیادی در اروپا، کانادا و سایر کشورهای مهم جهان نیز سالم بودن آسپارتام را تایید کردند، علاوه بر مراکز یاد شده مقامات سازمان بهداشت جهانی، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد، انجمن قلب و تغذیه آمریکا نیز نظرات مشابهی داشتند. در سال 2013 اداره ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA) مطالعاتی را درباره اثرات آسپارتام بر روی انسان آغاز کرد و بدین ترتیب آنها تصمیم گرفتند با مصرف روزانه 40 میلیگرم آسپارتام وزن بدن را مورد آزمایش قرار دهند.
اثرات آسپارتام بر روی وزن افراد
این شیرینکننده مصنوعی در هر گرم خود دارای 4 کالری بوده و از این بابت تقریبا با شکر برابری میکند اما حدود 200 بار شیرینتر از شکر میباشد. آنها در آزمایشهای خود دریافتند که این ماده میتواند اثرات خوبی بر روی مدیریت وزن داشته باشد اما با آزمایشهای صورت گرفته در سال 2017 به خوبی مشخص شد که شیرینکنندههای کم کالری همچون آسپارتام، سوکرالوز و استویوزید برای کنترل و مدیریت وزن گزینههای مناسبی به حساب نمیآیند. تعدادی از این آزمایشها طی سالیان متمادی انجام گرفته و نتایج حکایت از آن دارد که افزایش وزن افراد با مصرف این شیرینکنندههای مصنوعی همچون آسپارتام ارتباط مستقیمی خواهد داشت.
چه کسی باید از مصرف آسپارتام خودداری نمایند؟
افرادی که دارای شرایط حساس زیر هستند لازم است تا از مصرف آسپارتام اجتناب نمایند:
√ فنیل کتونوری: این مورد یک اختلال متابولیک ارثی بوده که سطح اسیدآمینه اساسی شناسایی شده به عنوان فنیل آلانین خون را افزایش خواهد داد. از آنجاییکه افراد مبتلا به PKU قادر به ایجاد متابولیسم فنیل آلانین نیستند بنابراین توصیه میشود که از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی قندهای مصنوعی خودداری کنند، لازم به ذکر است که فنیل آلانین یکی از سه ترکیبی بوده که موجب تشکیل این قند مصنوعی میگردد، با این حال آسپارتام مقدار قابل ملاحظهای از فنیل آلانین را به وسیله منابع غذایی روزمره همچون گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی فراهم خواهد کرد.
منبع: آسان طب